De Gruyter voordrachtwedstrijd

De idee om de nagedachtenis van dr. Jan Oscar de Gruyter (1885 - 1929) levendig te houden door het organiseren van een aan hem opgedragen voordrachtwedstrijd, is ontstaan onmiddellijk na de uitgebreide herdenkingsplechtigheid in Gent, op 24 en 25 april 1949.
De dr. Jan Oscar De Gruyterwedstrijd is inmiddels, na bijna zestig jaar, een begrip geworden. Vele bekende figuren uit de theater- en televisiewereld hebben in hun prille jeugdjaren deelgenomen aan die wedstrijd. Zij hebben op die manier De Gruyters ideeën mee helpen verwezenlijken.

In 1967 trouwens werd de KM De Melomanen door het Algemeen Nederlands Verbond onderscheiden met de prestigieuze Visser Neerlandiaprijs voor het organiseren van de De Gruyterwedstrijd.
Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat veel enthousiaste jongens en meisjes spontaan hebben deelgenomen aan de wedstrijden. Velen onder hen hebben achteraf hun dank uitgedrukt aan de organiserende KM De Melomanen; en vele vandaag bekende artiesten hebben getuigd dat de wedstrijd inderdaad iets heeft betekend in de opbouw van hun carrière.

Een welsprekendheidswedstrijd met een grote traditie en prestige als de dr. Jan Oscar de Gruyterwedstrijd vormt een belangrijk initiatief dat taal als expressie onder de aandacht brengt.